صدای جریده – عارف شریفی صرخه: فعال شدن ریزآبهها، آبراههها و سرشاخههای رودخانه کرخه در لرستان میتواند فرصت خوبی برای آبگیری سد کرخه باشد، سد بزرگی که در سالهای اخیر از نظر ذخایر آبی، دچار کمبود قابل ملاحظهای بوده و چشم کشاورزان و دوستداران محیط زیست به سیراب شدن آن دوخته شده است.
حداكثر ظرفيت اين سد ۵.۲ ميليارد مترمكعب است، واضح است که حجم قابل توجهی از ظرفیت کنونی سد کرخه با توجه به تنشهای آبی و خشکسالیهای سنوات گذشته، خالی است، براساس اطلاعات موجود، در حال حاضر حدود ۱.۳ میلیارد مترمکعب آب در سد کرخه به عنوان ذخیره وجود دارد که ۶۰۰ هزار مترمکعب از آن، مرده به شمار میرود، بنابراین سد کرخه میتواند تا حدود ۴ میلیارد مترمکعب آب را ذخیره کند، رقمی که بعید است از پس این سامانه بارشی بر بیاید.
با این حال، جریانیافتن آبراهههای حوضه آبریز کرخه در لرستان، نویدبخش بهبود نسبی وضعیت آبی سد کرخه است، مثلا امروز سهشنبه ۲۹ اسفند، رودخانه ماسور تحرک سیلابی خوبی داشته است، اهمیت این رودخانه به این دلیل است که تاثیر مستقیمی بر رود کشکان، یکی از سرشاخههای مهم حوضه آبریز کرخه دارد، ماسور پس از طی مسافتی به خرمرود یا همان گلال که در گویش لری به معنای رودخانه است، میریزد.
رودخانه گلال با ریزآبه بزرگی که از ارتفاعات شرقی سرازیر شده مخلوط میشود و با رودخانه تنگ بهرام کش در هم میآمیزد و به طرف غرب تغییر مسیر داده و با رودخانه دره نسب، مخلوط شده و در نهایت به رود کشکان که از سرشاخههای کرخه است، میریزد.
رود کشکان نیز به شکل قابل توجهی طغیان یافته است، این رودخانه راههای ارتباطی ۵ روستا در شهرستان معمولان از توابع لرستان را مسدود کرده است.
با این توصیفات، باید منتظر آمار و گزارشهای آینده از وضعیت ورودی سد کرخه باشیم، آماری که اگر قابل توجه و مناسب باشد، میتواند خوزستانیها را در سال آبی پیشرو امیدوار سازد و نقشی سرنوشتساز و تعیینکننده را در تحقق مطلوب حقآبه پایین دست، محیطزیست و بخش کشاورزی ایفا کند.
انتهای پیام