به گزارش پایگاه خبری صدای جریده، ضربالمثل گونهای از بیان است که معمولاً تاریخچه و داستانی پندآموز در پس بعضی از آنها نهفته است.
بسیاری از این داستانها از یاد رفتهاند و پیشینه برخی از امثال بر بعضی از مردم روشن نیست، با این حال، در سخن به کار میرود.
روزانه برای دقایقی در ایستگاه ضرب المثل صدای جریده توقف کنید تا با ضربالمثلهای بیشتری که ممکن است برای شما مفید باشند، آشنا شوید.
هملنطور که در تصویر می بینید، با این وصف در ایستگاه ضربالمثل امروز به حکایت کوتاهی از ضربالمثل «آب پاکی را روی دست دیگری ریختن» میپردازیم.
این ضربالمثل را در جایی به کار میبرند که فردی از رسیدن به یک مقصود و نیت بازمانده باشد.
به عبارت دیگر اکر کسی برای رسیدن به خواستهای تمام تلاش و همّ و غم خود را بگذارد، به امید موفقیت و رسیدن به مقصود مدتها تلاش کند اما نهایتاً با صراحت و قاطعیت جواب منفی بشنود و خواستهاش اجابت نشود، میگویند «فلانی آب پاکی را روی دستش ریخت». یعنی دیگر کار تمام شد و او به خواستهاش نمیرسد.
در مورد این ضربالمثل داستان یا حکایت خاصی روایت نشده است اما در باب آن همین بس که آب در اصطلاح شرعی پاککننده است و شیء ناپاک به وسیله آن تمیز میشود. و به نوعی آخرین وسیله و ابزار است.
این ضربالمثل هم، در مفهوم کنایی اشاره دارد به آخرین حرف و جوابی که از طرف مخاطب به فرد متکلم و متقاضی زده میشود و به نوعی متقاضی را در رسیدن به هدف و مقصودش ناامید میکند و تکلیفش را روشن میسازد.
البته باید به این نکته توجه کرد که در فقه اسلامی اصطلاح آب پاکی نتیجه و معنایی مثبت دارد و آن نظافت و پاکیزگی است. اما در مورد این اصطلاح تمثیلی «آب پاکی روی دست دیگری ریختن»، منظور و پیام منفی است و به معنای نا امید کردن دیگری در رسیدن به مقصود و خواسته اوست.
تا حدی که فرد دیگر برای خواستهاش تلاش نمیکند و میداند وصول به آن تا حد زیادی غیرممکن است.
انتهای پیام/