پایگاه خبری صدای جریده: حجت الاسلام مرتضی خاکباز ظهر امروز دوشنبه در نشست خبری که به مناسبت هفته «وقف» برگزار شد ضمن تبریک ولادت پیامبر اکرم (ص) و امام صادق (ع) اظهارکرد: در دستگاه مقدس و مردمی اوقاف خوزستان، یک خرد جمعی و فکر کامل در بخشهای معاونت حقوقی، فرهنگی، توسعه و بهرهوری صورت گرفته تا اداره استان به نقاط مثبت، موقوفات منفعتی و آبادانی بقعهها دست پیدا کند.
وی افزود: اوقاف خوزستان و مردم این استان میزبان ۴۱۷ امام زاده واجبالتعظیم و تکریم و یک پیغمبر یعنی حضرت دانیال نبی (ص) هستند؛ البته بر اساس بررسیهایی که هفته گذشته توسط محققان صورت گرفته است، معتقد هستند که پنج پیغمبر دیگر در خوزستان وجود دارد و آثاری در این خصوص پیدا کردهاند که باید مورد بررسی قرار گیرد تا به صحت آنها دست پیدا کنیم.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خوزستان گفت: از مجموع بقعههای موجود در این استان، ۲۲ امام زاده جز ۵۰۰ بقا شاخص ملی کشور قرار دارند که یکی از آنها بقعه علی ابن مهزیار اهوازی (ع) است.
حجت الاسلام خاکباز بیان کرد: در راستای تبدیل دستور مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه بقاع متبرکه باید به قطب فرهنگی شوند، رؤسای ادارات اوقاف در شهرستانها به مسئله ساخت بقاع متبرکه، ترمیم و مرمت آنها ورود جدی داشتهاند که از جمله آنها میتوان بقعه علی ابن مهزیار اهوازی، بقعه سبزقبا، بقعه دعبل و حضرت دانیال نبی (ص) در شوش، امام زاده محمدبن جعفر طیار در دزفول، امام زاده محمد و امام زاده عبدالله در شوشتر، امام زاده عبدالله باغملک، امام زاده احمد اندیمشک، امام زاده حیدر و امام زاده اباذر بهبهان را نام برد.
وی اضافه کرد: پروژه بقعه علی ابن مهزیار اهوازی، ابر پروژهای در بقاع متبرکه است که انجام آن مطالبه و امید مردم بوده و نیاز است هرچه سریعتر تمام شود. دولت هم حمایت جدی در خصوص مسائل عمرانی این حرم نداشت و از سوی دیگر، درگیری سه ساله با کرونا تأثیر منفی در روند درآمد بقاع به خصوص این بقعه داشته است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خوزستان ادامه داد: در حال حاضر رواقها، نماهای بیرونی، نماهای داخل حرم، محراب، درون حرم و درون گنبد تمام شده ئ واحد بالا که مختص بانوان است ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد؛ سقف داخل حرم نیاز به سفید کاری دارد تا به اتمام برسد اما اصل و اولویت کار اتمام گلدستههاست که اداره اوقاف اهواز تعهد داده تا پایان فروردین ماه سال ۱۴۰۳ آن را به اتمام برساند. همچنین دو گلدستهای که در نمای شمالی حرم تعریف شده اکنون در مرحله جوش است تا اسکلت تمام شود، پس از آن وارد مرحله رنگ آمیزی و کاشی کاری میشود که البته برخی کاشیها در طبقه بالای حرم قالب ریزی شده است.
حجت الاسلام خاکباز با بیان اینکه درآمد بقاع متبرکه به سه بخش فرهنگی، مدیریتی و عمرانی تقسیم میشود، تصریح کرد: تمام درآمدهای هر بقعه برای همان بقعه مصرف میشود و به هیچ وجه مبلغی از بقعهای در بقعه، سازمان، نهاد و استان دیگری هزینه نمیشود.
وی عنوان کرد: اوقاف خوزستان در زمره ۱۰ استان آخر کشور قرار دارد و زمانی که اوقاف استان را تحویل گرفتیم، این استان جایگاه ۲۹ امین استان کشور را داشت ولی در سال ۹۹ بر اساس شاخص عملکرد به عنوان اولین استان و در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ از نظر مرمت بقاع، حضور بقاع، درآمد و احیای بقاع جز پنج استان اول کشور قرار گرفت.
احیای موقوفات در خوزستان
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خوزستان در خصوص موقوفههای بدون سند در این استان بیان کرد: موقوفههایی در استان وجود دارد که بیش از یک قرن سابقه دارند و از جمله آن میتوان موقوفه نظامالسلطنه مافی را نام برد که تا سال ۱۴۰۱ سند آن گرفته نشده بود چون درآمدی نداشت اما به همت همکاران بنده بعد از یک قرن، قریب به ۱۱۰ هزار هکتار سند مالکیت وقفی شد.
حجت الاسلام خاکباز ادامه داد: تلاش شده که موقوفات در خوزستان احیا شوند بودیم و توانستیم نسبت به سالهای قبل درآمدهای بسیاری کسب کنیم به طوری که در برخی شهرستانها درآمدها یک یا دو میلیارد تومان بود و یا اینکه زمانی کل درآمد استان تنها ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان بود اما سال گذشته آن را به ۱۰۴ میلیارد تومان رساندیم.
وی افزود: درآمد موقوفات قطعاً باید مطابق با نیت واقف مصرف شود، شاید در بخش فرهنگی، عمرانی یا مدیریتی درصدهای آن تغییر کند اما اصلاً نمیتوان آن را خارج از موقوفات هزینه کرد؛ در خوزستان موقوف علیه فراوان وجود دارد که هرچه ما بیشتر تلاش کنیم، موقوف علیه بهتر میتواند از آن استفاده کند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خوزستان اظهار کرد: موقوفات بیش از ۱۸ شعاع دارند که از جمله آنها میتوان کمک به دانش آموزان بی بضاعت، کمک به بیمار بی بضاعت، کمک به عزاداران امام حسین (ع)، کمک به اطعام عزاداران، کمک به زوج بی بضاعت، کمک به سادات نیازمند، کمک به طلاب امور دینی و کمک به تحصیل علم را نام برد.
حجت الاسلام خاکباز گفت: اشخاص حقوقی و حقیقی در ملکهای موقوفی هستند که حاضر به عقد قرارداد نیستند که در این مورد بعد از خواهش و مذاکره اگر حاضر به همکاری نشدند از طریق دستگاه قضا اقدام میکنیم؛ بر اساس پیگیریهایی که داشتیم، در ۴ سال گذشته ۴۱۸ رأی موقوفه صادر شده که بزرگترین آنها موقوفه نظام مافی است.
وی اضافه کرد: برای برخی دستگاهها حکم قضائی، خلع ید و قلع و قمع گرفتهایم اما این انصاف نیست برای احیای حقوق دستگاه خودمان به بیتالمال ضرر بزنیم و اعیان بنایی را خراب کنیم؛ لذا به رؤسای این دستگاهها اعلام کرده و خواهش کردهایم که حقوق موقوفات را بازگردانند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خوزستان تصریح کرد: برای اولین بار قریب ۱۴۴ قرارداد نفتی با اوقاف امضا شد که واحدهای نفتی رامشیر و ماهشهر و همچنین برخی پتروشیمیها در این زمینه همکاری خوبی داشتهاند.
انتهای پیام/