صدای جریده: مرکز پژوهشهای مجلس برای سنجش میزان سنجش احساس و ادراک سرمایهگذاران از امنیت سرمایهگذاری شاخصی را طراحی کرده است که از طریق مصاحبه و نظر سنجی از مردم محاسبه میشود. در همین راستا این مرکز ۲۱ پرسش ثابت طراحی کرده که افراد با ۵ گزینه کیفی(خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم، خیلی کم) به آن پاسخ میدهند.
این شاخص با عددی بین صفر تا ده ارزیابی میشود و هرچقدر به صفر نزدیکتر باشد، به معنای بهبود امنیت سرمایهگذاری و بیشتر شدن امنیت سرمایهگذاران است. نزدیک شدن این شاخص به ۱۰ نیز به معنای بدتر شدن وضعیت امنیت سرمایهگذاران تلقی میشود.
کاهش امنیت سرمایهگذاری در کل کشور نسبت به زمستان ۱۴۰۰
گزارشهای منتشر شده نشاندهنده این است که از نظر مصاحبهشوندگان، امنیت سرمایهگذاری در زمستان ۱۴۰۱ نسبت به فصل گذشتهی خود بهبود و نسبت به فصل مشابه در سال ۱۴۰۰ وخیمتر شده است.
این شاخص که در زمستان ۱۴۰۰ حدود ۵٫۹۲ واحد و در پاییز ۱۴۰۱ حدود ۶٫۸۲ واحد به ثبت رسیده بود، در زمستان سال گذشته به ۶٫۱ واحد رسیده است. با توجه به اینکه تولید و سرمایهگذاری از یک الگوی فصلی پیروی میکند، مقایسه شرایط سرمایهگذاری نسبت به فصل مشابه خود در سال گذشته اعتبار منطقی بیشتری دارد.
در این میان بهترین شرایط امنیت سرمایهگذاری در استانهای هرمزگان و سمنان به ترتیب با رقم ۵٫۵۴ و ۵٫۷۵ واحد به ثبت رسیده است.
همچنین این شاخص نشان میدهد خوزستان و چهارمحال بختیاری با شاخصهای ۶٫۴۶ و ۶٫۵۷ واحد بدترین استانها از نظر امنیت سرمایهگذاری بودهاند.
نماگرهایی که در این شاخص بررسی میشوند شامل: عملکرد دولت،تعریف و تضمین حقوق مالکیت، وفای به عهد و صداقت، ثبات اقتصاد کلان، شفافیت و سلامت اداری،ثبات و پیشبینیپذیری مقررات و رویههای اجرایی، مصونیت جان و مال شهروندان از تعرض هستند.
ارزیابی نماگرهای تشکیلدهنده شاخص امنیت سرمایهگذاری در استانها
بررسی نماگر “عملکرد دولت” نشان میدهد استانهای بوشهر و مازندران بهترین و کرمانشاه و سیستان و بلوچستان بدترین نمرات را در این نماگر کسب کردهاند. به این معنا که طبق آمارها در آخرین فصل سال گذشته عملکرد دولت در این استان ها در جهت سرمایه گذاری ، نامنسب تر از سایر مناطق به ثبت رسیده است.
بهترین نتایج از سنجش نماگر “تعریف حقوق مالکیت” نیز متعلق به استانهای بوشهر و مازندران و بدترین نتایج متعلق به استانهای “کهگیلویه و بویر احمد” و “سیستان و بلوچستان” بوده است.
نماگر “وفای به عهد و صداقت” در استانهای سیستان و بلوچستان و کرمان بهترین شرایط و در تهران و اصفهان بدترین شرایط را داشته است.
در بررسی نماگر “ثبات اقتصاد کلان” بهترین ارزیابی از این نماگر را استانهای یزد و مازندران داشتهاند و در مقابل کرمانشاه و چهارمحال بختیاری کمترین احساس امنیت در مقایسه با سایر استانها را در این حوزه داشتهاند.
مصاحبه شوندگان هرمزگان و خراسان شمالی بیشترین “شفافیت و سلامت اداری” را تجربه کرده و علیرغم آن، استان سیستان و بلوچستان و تهران وخیمترین وضعیت را در این نماگر ارزیابی کردهاند.
“ثبات و پیشبینیپذیری مقررات و رویههای اجرایی” در هرمزگان و خراسان شمالی مطلوبترین نتایج و در چهارمحال و بختیاری و سیستان و بلوچستان سختترین شرایط را داشته است.
در نهایت ارزیابیها حاکی از آن است که بهترین نمرات “مصونیت جان و مال شهروندان از تعرض” در استانهای سمنان و هرمزگان رقم خورده و در مقابل، در چهارمحال و بختیاری و خوزستان بدترین نمرهها به ثبت رسیده است.
انتهای پیام/