• امروز : پنج شنبه - ۱۲ مهر - ۱۴۰۳
0

تولد دوباره یک پروژه تمام نشدنی / «بازارچه مرزی شوش» در انتظار تصمیم سرنوشت ساز رئیسی!

  • کد خبر : 1457
  • 27 مرداد 1402 - 16:30
تولد دوباره یک پروژه تمام نشدنی / «بازارچه مرزی شوش» در انتظار تصمیم سرنوشت ساز رئیسی!
راه اندازی پروژه «بازارچه مرزی شوش» به موافقت دولت مرکزی عراق گره خورده است

صدای جریده – عارف شریفی صرخه: قطب کشاورزی کشور، یک بازارچه مرزی کم دارد، شوش در شمال خوزستان می تواند صادرات بیش از پنج میلیون تن انواع محصولات کشاورزی تولید شده به عراق را پوشش دهد، ایران به خوبی از اهمیت اقتصادی این پروژه باخبر است، و بیش از ۱۰ سال است که راه اندازی بازارچه مرزی شوش را پیگیری می کند اما یک مخالف بزرگ به نام دولت عراق، اجرای این پروژه استراتژیک را از کار انداخته است! عراقی ها، همچنان معتقدند این پروژه هزینه بر است و برایشان فایده ای ندارد!

گزاف نیست اگر طرح راه اندازی این بازارچه را یکی از سنگین ترین، طولانی ترین، بی ثمرترین و پیچیده ترین پروژه ها در این شهرستان عنوان کنیم، قدمت پیگیری ها برای اجرای این پروژه که با عنوان «احداث بازارچه مرزی، راه‌اندازی گذرگاه مرزی و رسمی کردن مرز ایران و عراق از فکه تا چذابه در حوزه جغرافیایی مرزی شوش»، شناخته می شود، حتی به بیش از ۱۰ سال هم می رسد.

برای این پروژه، جلسه ها و پیگیری های بسیاری در سطح شهرستان، استان، کشور و حتی عراق صورت گرفته است اما با  وجود این همه پیگیری و جلسه، احداث بازارچه مرزی شوش تاکنون در حد یک چشم انداز باقی مانده و نتوانسته طرف عراقی را برای سرمایه گذاری ترغیب کند.

*بقا در خط اول راه

با این وجود، طرف ایرانی، همچنان دنبال متقاعد کردن دولت عراق است، چون این پروژه برای ایران توجیه اقتصادی دارد و می تواند در دوران راهپیمایی اربعین حسینی و تراکم جمعیت در گذرگاهها، برای پایدار ماندن مبادلات تجاری، مفید باشد.

محل راه اندازی بازارچه مرزی شوش در بخش فتح المبین پیش بینی شده است، نوار مرزی شهرستان شوش با کشور عراق در این بخش از غرب کرخه، بیش از ۹ کیلومتر است، بازارچه مرزی در این محدوده به مساحت ۵۰۰ هکتار در نظر گرفته شده است.

اگر این پروژه، احداث شود، رونق اقتصادی شوش با ظرفیت های بالفعل و بالقوه ای که در حوزه های مختلف دارد، دو چندان خواهد شد، اما این پروژه، تنها به اراده و خواست مقامات ایران خلاصه نمی شود، بلکه به موافقت قطعی دولت عراق هم نیاز دارد، موافقتی که هیچگاه در دوره ۸ ساله دولت روحانی حاصل نشد، از استاندار خوزستان تا وزیر امورخارجه در دولت قبلی، هیچ کدام نتوانست طرف عراقی را برای اجرای این پروژه مشترک متقاعد کند.

*گذری به ۱۰ سال پیگیری

در اسفند ماه ۹۲، احداث بازارچه مرزی شوش در مذاکرات فی مابین استان خوزستان و استاندار میسان عراق مطرح و موافقت نامه اولیه به امضای طرفین رسید؛ در مهر ۹۴، کلیات طرح احداث بازارچه مرزی شوش در جلسه کمیته تخصصی کار ویژه مرزی شورای تامین استان خوزستان به تصویب رسید؛ در همان سال، سرکنسولگری ایران در بصره و سفارت ایران در بغداد  موضوع بازارچه مرزی را در دستور کار خود قرار داد.

در شهریور ۹۵، ایجاد بازارچه مرزی شوش در جلسه شورای ساماندهی مبادلات مرزی مورد موافقت قرار گرفت، در همان سال، موضوع تهیه طرح توجیهی بازارچه مرزی شوش، ابلاغ و پس از مدت کوتاهی، طرح توجیهی اولیه بازارچه تهیه شد.

در مهر ۹۵، طرح توجیهی بازارچه در شورای ساماندهی مبادلات مرزی به تصویب رسید، در آبان ۱۳۹۵، استانداری خوزستان با احداث بازارچه موافقت کرد، در سال ۹۷، کمیسیون اقتصادی هیات دولت، راه اندازی بازارچه مرزی را منوط به موافقت دولت مرکزی عراق عنوان کرد.

و در نهایت مذاکرات شریعتی استاندار وقت و همچنین ظریف، وزیر امور خارجه وقت با استاندار میسان عراق در چند نوبت ادامه یافت، اما نتیجه ای حاصل نشد.

*شهرک صنعتی به جای بازارچه مرزی

اما پیگیری وزیر امور خارجه وقت که با اصرار و پیگیری های متراکم وچند ساله مسئولان شهرستان ادامه یافت، منجر به ایجاد تفاهمنامه اولیه ایجاد شهرک های صنعتی مشترک بین ایران و عراق شد.

در سال ۱۳۹۸، به یکباره، پروژه شهرک صنعتی ایران و عراق در شوش مطرح شد، در این زمینه استعلامات اولیه برای بحث احداث شهرک مرزی مشترک در شهرستان شوش دریافت شد و مطالعاتی نیز در این خصوص انجام گرفت، اما این پروژه ۳ مانع بزرگ داشت: ارزیابی زیست محیطی، مجوز میراث فرهنگی و مهمتر از همه، موافقت قطعی دولت مرکزی عراق!

اکنون در سال ۱۴۰۲، راه اندازی بازارچه مرزی شوش مجددا مطرح شده است، در مرداد سال جاری، فرماندار شوش از تصویب راه اندازی این پروژه خبر داد، پیگیری ها نشان داد، این پروژه در ۲۵ مرداد در پنجمین نشست شورای ساماندهی مبادلات مرزی استان به تصویب رسید و مقرر شد مرحل تکمیل فرآیندهای قانونی از طریق دستگاههای ذیربط در سطح ملی پیگیری شود … این یعنی نقطه سر خط!

اکنون همه چیز به دولت رئیسی و قدرت چانه زنی سیاسی آن گره خورده است، آیا این دولت می تواند طرف عراقی را برای راه اندازی پروژه مهم و حیاتی بازارچه مرزی در شوش متقاعد کند؟ پروژه ای که اگر اجرا شود، صادرات بیش از پنج میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در منطقه شمال استان خوزستان را هم پوشش دهد.

با ایجاد بازارچه مرزی در شوش دیگر نیازی به انتقال تولیدات کشاورزی منطقه شمال استان خوزستان و نیز استانهای همجوار به مرز چذابه نبوده و محصولات کشاورزی و تولیدات صنعتی استان های مرکزی کشور و منطقه شمال خوزستان با سرعت و در زمان کمتری به کشور عراق صادر می شود.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : http://sedayejaride.ir/?p=1457

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.